fbpx

Jedna od prvih reči koje ćete naučiti prilikom posete Švedskoj je reč “fika”. Šveđani ne vole da prevode tu reč da ne bi izgubila značaj i postala obična pauza za kafu. Više o tom fenomenu možete pročitati u našem blogu o kafi.
Tradicionalno, za fiku se spremalo sedam vrsta kolača, a jedan od njih je kanelbullar.

 

 

Testo :

20 g svežeg kvasca
50 g šećera
150 ml mleka
1 jaje
50g putera
1 kašičica soli
1 kašika mlevenog kardamona
400 g brašna

Premaz :

50 g putera sobne temperature
2 kašike krem meda (u ovom slučaju koristili smo Krem med )
2 kašike cejlonskog cimeta

Glazura :

1 jaje
šećer u granulama

 

 

Postupak :

U mlako mleko staviti kvasac i sačekati 10-ak minuta da nadođe. Otopiti puter pa dodati u mleko sa kvascem, a potom i ostale sastojke za testo. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Nadošlo testo razvući u pravougaonik. Premazati puterom i krem medom i posuti cimetom. Urolati testo dužom stranom i iseći na delove debljine 1,5 cm. Staviti na pek papir ili u korpice i ostaviti da se udvostruče (oko sat vremena). Premazati rolnice razmućenim jajetom i posuti šećerom u granulama. Peći u prethodno ugrejanoj rerni 15 minuta na temperaturi od 220 ºC.