fbpx

Za prirodni piling za usne od samo dva sastojka vam je potrebno samo par minuta, a rezultati su odmah vidljivi. Mekane i hidrirane usne su neophodna osnova za savršen makeup, ali i nešto što pored osmeha, prvo primetimo na osobi. Usne su izuzetno osetljive jer imaju tanak sloj zaštite i zbog toga dolazi do isušivanja i pucanja, posebno ukoliko su izložene delovanju hladnog vazduha, vetra, mraza, kao i usled boravka u zagrejanim prostorijama. Ukoliko želite da vaše usne budu lepe i negovane potrebno je jednom sedmično da uradite piling usana.

 

 

ŠTA JE PILING USANA?

Piling usana podrazumeva otklanjanje odumrlih ćelija sa usana. Predlažemo vam da kod kuće napravite jednostavan, prirodni piling za usne od samo dva sastojka. Potrebno vam je malo meda i šećera. Umesto šećera možete koristiti cimet ili kafu. Smesu po želji možete obogatiti kokosovim ili maslinovim uljem. Krem med sa dodatkom kafe takođe može poslužiti kao prirodan piling. 

 

RECEPTI ZA PRIRODNE PILINGE SA MEDOM

#1 PILING SA MEDOM I ŠEĆEROM 

 • 1 kašičica meda,
 • 1 kašičica šećera

 

#2 PILING SA MEDOM I KAFOM

 • 1 kašičica meda
 • 1 kašičica mlevene kafe

Ukoliko u kući imate krem med sa dodatkom kafe možete ga iskoristiti za piling. 

 

#3 PILING SA MEDOM, CIMETOM I ŠEĆEROM

 • 1 kašičica meda
 • 1 kašičica šećera
 • 1 kašičica cimeta

Cimet stimuliše cirkulaciju krvi pa će usne učiniti vizuelno većim. 

 

#4 PILING SA MEDOM, ŠEĆEROM, MASLINOVIM ULJEM I SOKOM OD LIMUNA

 • 1 kašičica meda
 • 1 kašičica maslinovog ulja
 • 1 kašičica soka od limuna
 • 1 kašičica šećera

 

#5 PILING SA MEDOM, ŠEĆEROM I KOKOSOVIM ULJEM

 • 1 kašičica meda
 • 1 kašičica kokosovog ulja
 • 1 kašičica šećera

Izmešajte dobro sve sastojke. 

 

 

Potrebno je da prirodni piling za usne sadrži barem jedan tečni i jedan abrazivni sastojak. Najčešće su to med i šećer – med koji je dobro poznat po antiinflamatornom dejstvu koji će osim toga i nahraniti vaše usne, i šećer koji će otkloniti odumrle ćelije. 

Kao što vidite, osnova je ista, a na vama je da odaberete sastojke koje preferirate. 

 

KAKO NANETI PILING?

Nanesite piling i umasirajte prstom laganim, kružnim pokretima oko 1 minut. Bitno je da ne pritišćete jako da ne biste napravili rane na usnama. Kad istrljate usne smesom ostavite da sastojci deluju 3-5 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Vodite računa da voda ne bude previše topla kako ne bi dodatno isušila usne. Preporuka je da napravite količinu dovoljnu za jednu upotrebu.  

 

ŠTA JE OSIM PILINGA POTREBNO VAŠIM USNAMA?

Osim pilinga, za vaše usne je jako bitna i hidratacija. Najbolji način da ih hidrirate jeste upotreba balzama koji u sebi sadrži sastojke koji će im omogućiti potrebnu hidrataciju i zaštitu. Neki od sastojaka koji su česti u proizvodnji balzama za usne su pčelinji vosak, bisabolol i vitamin E. 

 

 

Pčelinji vosak često se koristi u proizvodnji kozmetike upravo zato što je prirodan i netoksičan te izvrsno neguje i regeneriše kožu. Obiluje vitaminom A te je zbog toga izvrstan saveznik zdravlja vaše kože. Ovaj vitamin omekšava kožu te umiruje iritacije i oštećenja nastala na njoj. Pčelinji vosak zadržava vodu u vašoj koži pa pruža dugotrajnu hidrataciju i čini kožu elastičnom. Umiruje suvoću, iritacije i oštećenja na koži. Takođe, stvara zaštitnu barijeru na koži štiteći je od vanjskih negativnih uticaja. Zahvaljujući tome, izvrstan je sastojak balzama za usne. 

 

Bisabolol sprečava zapaljenske procese, umiruje iritiranu i upaljenu kožu. Njegova upotreba se posebno preporučuje u proizvodima koji su namenjeni za negu i zaštitu oštećene i iritirane kože. Ima značajno umirujuće dejstvo, slično ulju kamilice. Ublažava iritaciju i crvenilo kože. Aktivan je kao antiiritans i štiti kožu od raznih negativnih spoljašnjih uticaja. Pomaže koži vlažeći je. Ima antioksidativno delovanje pa je koristan u prevenciji starenja kože. 

 

Vitamin E umiruje, hidrira i štiti od svakodnevnih spoljnih faktora kao što su izlaganje UV zracima i slaba hidratacija. Vitamin E u proizvodima za negu obezbeđuje hidrataciju, antioksidanse i zaštitu. Omogućava dugotrajno zadržavanje vlage između ćelija kože. Glavna prednost vitamina E je sposobnost da ubrza zaceljivanje oštećenja na koži. Takođe, ima sposobnost da poveća sadržaj vlage u koži.

Upravo te sastojke sadrži Bliss lips balzam za negu usana.

 

 

REŠITE SE LOŠIH NAVIKA 

Još jedna stvar koja je veoma bitna kada je nega usana u pitanju jeste da se rešite loših navika, a to su grickanje i oblizivanje usana. Kad god osetite potrebu da to učinite nanesite balzam za usne koji će im vratiti vlažnost.

 

UNOSITE DOSTA TEČNOSTI 

I za kraj, ali ne manje bitno – unosite dosta tečnosti! Vaša koža će vam biti zahvalna. 

Da li se još uvek pitate zašto vam je potreban piling? Osim što je kod isušenih usana prisutan osećaj zatezanja i ispucale usne su bolne, takođe nisu ni estetski privlačne. Na ispucalim usnama ni šminka ne stoji lepo. Štaviše, karmin samo još više može naglasiti nepravilnosti. 

 

ZA PILING JE POTREBNO SAMO PAR MINUTA, A REZULTATI SU ODMAH VIDLJIVI

Za ovaj piling vam je potrebno samo par minuta, a rezultati su vidljivi odmah. Nakon pilinga primetićete da su vam usne nežne i meke. Osim toga, med je čest sastojak maski za lice tako da sve ove kombinacije možete iskoristiti i za piling lica. Pa, šta čekate? 😉