
Cheesecake – desert prisutan u svim svetskim kuhinjama
Cheesecake – poslastica od sira koju pravimo tokom cele godine svoje mesto je našla u svim svetskim kuhinjama. Koliko ga volimo govori i činjenica da se 30. jula obeležava svetski dan cheesecake-a.
Istorija cheesecake-a
Istorija cheesecake-a je veoma duga. Postojao je još u antičkoj Grčkoj i veruje se da je upravo ova poslastica poslužena takmičarima na prvim Olimpijskim igrama u Grčkoj, 776. godine pre nove ere. Jedan od sastojaka antičkog cheesecake-a je med te smo ga i mi uvrstili u naš recept.
Ime su mu dali Englezi u 15. veku, a moderna verzija cheesecake-a slavu duguje Williamu Lawrence-u iz Chestera koji je krajem 19. veka razvio kremasti sir koji je danas neizbežan sastojak svakog cheesecake-a.
Varijante cheesecake-a
Danas postoje razne verzije ove poslastice, zavisno od vrste sira koji se koristi, preliva ili pak da li se kolač peče ili ne.
U Nemačkoj, Poljskoj i Skandinaviji koristi se kvark sir, u Francuskoj je cheesecake lagan, pravi se sa voćem i želatinom, a sir je Neufchatel – mekan, grudvičast sir poreklom iz Normandije. U Italiji postoji torta od rikote, kao i razne kremaste cheesecake varijante u kojima se upotrebljava maskarpone sir. U Poljskoj i Češkoj se obično prave pečene varijante ovog deserta, jednostavne i bez mnogo dodataka. U Mađarskoj se koristi sir turos, blagi sir od surutke, a u Grčkoj micitra, nepasterizovani sveži, ovčji ili kozji sir. Japanci čizkejk prave od mešavine belanca i kukuruznog štirka, ponekad i od tofua.
Mi smo se odlučili za brzu varijantu, desert u čaši, koji je savršeno kremast i ukusan.
Cheesecake u čaši
Osnova:
300g mlevenih badema, lešnika, pistaća i keksa (100g badema, 100g lešnika, 50g pistaća i 50g keksa)
2 kašike krem meda sa pistaćima
100g otopljenog maslaca
100ml soka
Cheese fil:
400g krem sira (koristili smo abc krem sir)
50g šećera
1 mala, kisela pavlaka
200ml slatke pavlake
1 kesica želatina + 50ml hladne vode
Preliv:
200g voća po želji
200ml vode
50g šećera
1 kesica želatina + 100ml hladne vode
Postupak
Pomešajte mlevene bademe, lešnike, pistaće i keks sa krem medom sa pistaćima, otopljenim maslacem i sokom. Smesu izručite u čaše ili kalup, izravnajte i stavite u frižider da se hladi.
Fil
Želatin prelijte sa 50ml hladne vode i ostavite da nabubri. Izmiksajte krem sir i šećer. Slatku pavlaku umutite posebno pa spojite sa sirom i dodajte kiselu pavlaku. Nabubreli želatin zagrejte u mikrotalasnoj ili na ringli pa sjedinite sa cheese filom. Cheese fil stavite preko osnove od mlevenog, koštunjavog voća i keksa pa vratite u frižider da se stegne. Preko pospite izlomljene pistaće ili preliv sa voćem.
Preliv
Želatin prelijte sa 100ml hladne vode i ostavite da nabubri. Smrznute maline stavite u blender i dodajte 100ml vode i dobro izmiksajte. Izmiksane maline stavite u šerpu u koju ste dodali ostatak vode i šećer i kuvajte 5 minuta, a potom dodajte nabubreli želatin i ostavite da se prohladi pa sipajte preko cheese fila i vratite u frižider na hlađenje par sati.
Napomena: Mere su za kolač koji se pravi u kalupu, a zavisno od toga koliko deserata u čaši želite da dobijete možete prilagoditi količinu.