fbpx

Zdrava ishrana, pored fizičke aktivosti, treba da bude naš prioritet. Svedoci smo da sve više vremena provodimo sedeći, zureći u elektonske uređaje, manje se krećemo i sve više koristimo prevoz. Često uz brojne obaveze ne možemo da pronađemo malo vremena za sebe, posebno za trening i zdrav obrok. Najčešći izgovori su nedostatak vremena, finansijski problemi, umor, nemotivisanost. Međutim, dovoljno je odvojiti sat vremena za vežbanje tri puta nedeljno i vaše telo će vam biti zahvalno. Recepti za zdrave i brze obroke su lako dostupni, kao i zdrave namirnice. 

 

Zdrava i pravilna ishrana

 

Zdrava ishrana – salata sa žitom i povrćem

 

Kristina Robal, master nutricionizma i dijetetike, kaže da zdrava ishrana predstavlja ishranu koja je što raznovrsnija i što prirodnija. Osim toga, poželjno je i da bude neprerađena ili minimalno prerađena. Ona treba da je u balansu sa našom kalorijskom potrošnjom te da pruža dovoljne količine ugljenih hidrata, proteina, masti, vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa.

 

Zašto treba vežbati?

 

Livada – fitnes & masaže: fitnes bar

 

Razloga za vežbanje je mnogo, a mi ćemo vam navesti neke od njih:

  • Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže u prevenciji zdravstvenih problema kao što su moždani udar, dijabetes tipa 2 i depresija,
  • Kontroliše telesnu težinu,
  • Povećava energiju,
  • Popravlja raspoloženje – nakon fizičke aktivnosti osećaćete se bolje i opuštenije i 
  • Podstiče bolji san.

 

Livada – fitnes & masaže: reformer

 

Da biste izbegli loše efekte fizičke aktivnosti kao što su povrede, a postigli dobre potrebno je da se pridržavate dva bitna pravila – da vežbate pravilno i redovno.

Vežbati u skladu sa svojom prirodom jedan je od glavnih principa centra “Livada – fitnes & masaže”. Na njihovom sajtu www.livadacentar.com možete pronaći sve potrebne informacije o grupnim, personalnim treninzima, kao i o programu za relaksaciju.

 

Kreativni doručak sa medijima

 

Zdrava ishrana kao prioritet brenda Bliss Honey

 

Bliss Honey je učestvovao na događaju pod nazivom “Kreativni doručak sa medijima” koji je organizovan u okviru projekta “Aktivnija Srbija”. Projekat, između ostalih, podržavaju Ministarstvo omladine i sporta kao i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Osim njih, projekat podržavaju i Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i Centar izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma.

 

Kreativni doručak sa medijima – fizička aktivnost

 

Prisutni su imali priliku da vežbaju sa stručnim timom, kao i da čuju korisne savete o pravilnoj ishrani. Tom prilikom omogućeno im je i da degustiraju zdrave obroke pripremljene u Thermomixu, poput namaza sa pečurkama i suvim šljivama, ali i da se zaslade Bliss Honey proizvodima kao što je Krem med sa dodatkom maline .

 

Kreativni doručak sa medijima – zdravi obroci pripremljeni u thermomixu

 

Vuk Stevanović, doktor sportskih nauka i mentor stručnog tima, rekao je da su statistike u Srbiji poražavajuće i da svega 5% ljudi trenira više od tri puta nedeljno. Savete o pravilnoj ishrani dala je Kristina Robal koja kaže da zdravu ishranu možemo postići i normalnim stilom života, umerenom konzumacijom crvenog mesa i jaja, kao i konzumacijom nemasnih mlečnih proizvoda.

 

Kreativni doručak sa medijima – degustacija zdravih obroka pripremljenih u thermomixu

 

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, prof. dr Saša Jakovljević, istakao je da zdrava ishrana ne mora da bude skupa. Ubeđen je da naš narod zna šta je zdrava ishrana, ali je problem u količini koju konzumiramo.

 

O projektu “Aktivnija Srbija”

 

Aktivnija Srbija – stručni tim

 

Projekat “Aktivnija Srbija” ima zadatak da podigne svest građana Srbije o značaju fizičke aktivnosti. Osmišljen je kao masovni trening na kom će sugrađani moći besplatno da vežbaju i biće organizovan u nekoliko gradova u Srbiji. Ovaj projekat je udružio stručnjake iz raznih oblasti:

  • nutricioniste, koji će svojim savetima doprineti da učesnici postignu što bolje rezultate,
  • priznate sportiste, koji će imati ulogu promotera,
  • doktore specijaliste, koji će govoriti o prednostima fizičke aktivnosti u prevenciji raznih bolesti i
  • medije, koji će svojom podrškom pomoći da za projekat čuje što više građana.

 

Aktivnija Srbija

 

(Deo o projektu “Aktivnija Srbija” preuzet sa sajta www.aktivnijasrbija.rs gde možete pročitati više o projektu, timu, savetima, kao i lokacijama na kojima će se održati treninzi.)

 

Ovom prilikom se zahvaljujemo Tanji Banđur, direktoru projekta “Aktivnija Srbija”, kao i celom timu, na pozivu i divnom druženju.