fbpx

Jedan od najpopularnijih napitaka koji predstavlja obavezan jutarnji ritual bez kojeg ne možemo da zamislimo početak dana je svakako kafa. Postoji više načina pripremanja kafe, kao i veliki broj vrsta, a ovde ćemo pažnju posvetiti dvema najrasprostranjenijim, posebno arabici.

 

Vrste kafe

Biljke kafe se uzgajaju u više od 70 zemalja. Iako postoji veliki broj vrsta, dve se posebno izdvajaju – arabika i robusta. Ove dve vrste čine više od 90% ukupne proizvodnje u svetu, od čega 75-80% pripada arabici.

 

Razlike između arabike i robuste

Za razliku od robuste koja ima jaku i oporu aromu zbog koje se retko koristi čista, arabika ima prefinjeniji ukus i manju kiselost zrna, zbog čega se smatra kvalitetnijom vrstom kafe. Arabika ima skoro duplo manju količinu kofeina po kilogramu u odnosu na robustu. Uzgoj robuste je lakši jer je otpornija, kao što nam sam naziv sugeriše (robust – otporan, snažan).

 

 

Poreklo arabike

Coffea arabica (lat.) je kvalitetna kafa koja potiče iz Etiopije, iz provincije Kafa. Danas se pretežno uzgaja u Brazilu. Verovatno ste čuli za neke poznate vrste kao što su Santos ili Minas.

 

Priprema kafe za upotrebu

Pre upotrebe zrna kafe se suše, prže, a zatim melju. Tokom prženja razvija se aroma, dolazi do gubitka vlage, smanjuje se šećer i kiselost, a dobija gorčina. Najbolja kafa se melje neposredno pre upotrebe. Upravo takvu arabiku i mi koristimo u kombinaciji sa Bliss krem medom.

 

 

Fika

Kafa je ipak više od običnog napitka, a samom činu ispijanja kafe posvećuje se posebna pažnja. Šveđani su najbolji primer za to. Fika je za njih neizostavan ritual koji podrazumeva pauzu za kafu i pecivo uz druženje sa kolegama i razmenu mišljenja. U švedskim firmama je sastavni deo radnih ugovora i poslovne kulture, ali nije rezervisana samo za posao. Šveđani je praktikuju i radnim danima i vikendom, sa porodicom, prijateljima pa čak i sami. Poruka je uvek ista – sedite i uživajte, bez laptopa, bez zurenja u ekran.

Svim ljubiteljima ovog stimulativnog i mirisnog napitka predlažemo da probaju Krem med sa dodatkom kafe. Naravno, uz obaveznu fiku!