Polen u beloj činiji sa drvenom kašikom i med u pozadini

Med i polen – kombinacija za jačanje organizma

Retki su ljudi koji misle na svoj imunitet i rade na njegovom jačanju kontinurano.

Uglavnom se svi, poneseni životom, poslovima, trkom i obavezama, sete da bi trebalo da porade na svojoj odbrani od virusa i prehlada tek kada, s jeseni, „zakače“ prvu prehladu.

I onda se u panici uzima sve što dođe pod ruku: vitamini, suplementi, čajevi… I to se uglavnom pije dok se ne ozdravi, pa posle, sve u krug.

Dakle, potrebno je nešto što sistemski, dugoročno i efikasno čuva ljudski organizam, naročito tokom sezona virusa i prehlada.

Tu na scenu stupa jedna prirodna, a neverovatno moćna kombinacija – med i polen. Zvuči kao nešto što bi preporučile naše bake.

Deluje arhaično, pa i besmisleno kad se uporedi sa svim suplementima i novim trendovima.

Ali, zapravo, u toj jednostavnosti ima savršene logike. Ova kombinacija sadrži hranljive materije koje direktno utiču na imunitet, probavu i oporavak.

Pred vama je članak koji će vam otkriti sve o medu i polenu i njihovoj sinergiji koja doprinosi ljudskom zdravlju, kako deluju i kako da ih koristite.

Zašto su med i polen moćna kombinacija?

Polen i med
Polen i med zajedno poboljšavaju imunitet, varenje, regeneraciju i ubrzavaju oporavak organizma.

Polen sadrži skoro sve što je potrebno jednom čoveku da bi optimalno funkcionisao i ostao zdrav: proteine, slobodne aminokiseline, vitamine B kompleksa, vitamin C, minerale, enzime, flavonoide.

To su mikroelementi koji su direktno uključeni u regeneraciju ćelija i hormonalni balans.

Ukratko, polen je superhrana. Med je, s druge strane, složeni prirodni zaslađivač koji pored fruktoze i glukoze sadrži i razne fitonutrijente, enzime, aminokiseline, antioksidanse.

Ima i blago antibakterijsko dejstvo. I što je najbitnije, poboljšava apsorpciju polena. Kada ih spojite, dobijate sirovinski par koji organizam može da prepozna, iskoristi i skladišti.

I to je, zapravo, odgonetka priče. Jer nije poenta samo uneti nešto u organizam, već i naterati telo da to zapravo koristi.

Kako med i polen deluju zajedno u organizmu?

Med pomaže da se hranljive materije iz polena bolje apsorbuju u crevima. Zajedno stimulišu metabolizam, deluju protivupalno i ubrzavaju regeneraciju tkiva, naročito u digestivnom i limfnom sistemu.

Kod osoba koje se oporavljaju od bolesti ili koje su pod stresom, ova kombinacija može značajno da doprinese oporavku.

Polen deluje kao adaptogen, a to znači da pomaže telu da se prilagodi stresu.

U kombinaciji sa medom, telo ga više prepoznaje kao pozitivnu materiju i manje su šanse za odbojnu reakciju.

Ključne koristi za imunitet i opšte zdravlje

Staklena teglа puna zlatnog medа pored drvene činije ispunjene šarenim zrnima polena
Jačaju imunitet, smanjuju upale, poboljšavaju varenje i podržavaju zdravu crevnu floru.

Ova kombinacija ne deluje na jedan, nego na više frontova istovremeno.

Nije samo stvar u vitaminima i mineralima. Suština je u tome što telo dobija konkretne signale da pojača svoje funkcije tamo gde je najslabije.

Jačanje otpornosti na viruse i infekcije

Polen je pun bioaktivnih supstanci koje stimulišu proizvodnju belih krvnih zrnaca, kao što su flavonoidi, fenolne kiseline i fitosteroli.

Med dodatno deluje antibakterijski i pomaže u borbi protiv patogena u grlu i digestivnom traktu.

Za razliku od suplemenata koji organizmu odjednom dostave velike količine vitamina i minerala, često više nego što telo može da obradi, med i polen deluju kao podrška iznutra.

Oni ne izazivaju stres u organizmu, već ga postepeno navode da sam aktivira mehanizme odbrane.

To znači više prirodnih ćelija ubica, bolju imunološku memoriju i smanjenu upalnu aktivnost, bez naglih skokova i padova u nivou energije ili otpornosti.

Kod sezonskih prehlada, redovno uzimanje ove kombinacije može da skrati trajanje simptoma ili ih sasvim spreči, tako što flavonoidi i fenolne kiseline iz polena stimulišu proliferaciju limfocita, dok med može smanjiti prisustvo inflamatornih ćelija u organizmu.

Poboljšanje varenja i crevne flore

Poznato je da su creva glavni front zdravlja. U njima se stvara preko 70% imuniteta.

I njima ova prirodna kombinacija može pomoći. Polen sadrži enzime koji pomažu varenje i podsticajno deluju na crevnu floru, kao što su amilaza, invertaza i fosfataze koje razlažu složene šećere i masnoće, dok njegovi flavonoidi mogu smanjiti iritacije sluzokože.

Med ima blago prebiotičko dejstvo. Sadrži komponente (posebno oligosaharide i neke enzime) koje mogu da stimulišu rast korisnih bakterija u crevima – posebno bifidobakterija i laktobacila.

To znači da med može pomoći u održavanju zdrave crevne mikroflore, slično kao prebiotici iz drugih prirodnih izvora, ali u manjoj meri.

Zajedno, med i polen hrane korisne bakterije i pomažu da se creva regenerišu.

Prirodna energija i oporavak nakon bolesti

Oporavljate se od gripa, iscrpljeni ste, energija vam opada bez pravog razloga?

Med i polen ujutru na prazan stomak mogu da pokrenu ceo sistem. Ne kao kafa, koja vas digne pa sruši, već postepeno, stabilno.

Polen sadrži skoro sve što je potrebno mitohondrijama da prave energiju, a med im to „servira“ u obliku koji mogu da obrade.

Kod ljudi koji se vraćaju na posao nakon viroze, ova kombinacija zna da napravi veliku razliku u tome kako se osećaju već nakon 2-3 dana.

Kako koristiti med i polen u svakodnevnoj ishrani?

Tegla sa zlatnim medom i dnom punim polena, pored činije punjene žutim i narandžastim polenom
Uzimajte umereno, ujutru na prazan stomak, dozirano i redovno za maksimalni efekat.

Ova kombinacija, iako moćna i odliična za ljudsko zdravlje, ne sme se uzimati prekomerno, proizvoljno i bez kontrole – kao nijedan drugi suplement. Prema tome, ključ je u umerenosti i pravilnom doziranju.

Preporučene količine za odrasle i decu

Odraslima je dovoljna jedna kašičica polena dnevno, pomešana sa kašikom meda. Najbolje ujutru, pre jela. Za decu preko tri godine važi razmera – pola kašičice polena i kašičica meda. Važno je da ovu kombinaciju uzimate redovno, barem mesec dana zaredom.

Vreme i način konzumacije za najbolji efekat:

Najbolje je uzeti ovu kombinaciju ujutru, na prazan stomak i posle toga ne jesti ništa bar 30 minuta.

Tako se obezbeđuje maksimalna apsorpcija. Ako vam smeta ukus, možete razmutiti u malo mlake vode ili jogurta. Vodu nemojte grejati, jer visoka temperatura uništava enzime.

Kombinacije sa drugim zdravim namirnicama:

Možete da pomešate med i polen sa kefirom, grčkim jogurtom, ovsenim pahuljicama, ali idealno bi bilo da bar prva doza u danu bude čista, bez mešanja sa drugim namirnicama.

Kasnije tokom dana možete medi polen ubaciti i kao dodatak obroku.

To znači – jedna porcija ujutru i eventualno još jedna manja doza u drugom delu dana, posebno ako osećate pad energije ili se oporavljate od bolesti.

Ukupno, dve doze dnevno su sasvim dovoljne za kontinuiranu podršku organizmu.

Kada treba biti oprezan?

U teglici pomešan med i polen
Mogu izazvati alergije i povećati šećer, dijabetičari trebaju oprez i konsultacije.

Ne odgovara svima svaka prirodna kombinacija, bez obzira na to koliko delovala korisno na prvi pogled.

Postoje situacije kada upotreba meda i polena zahteva dodatnu pažnju i individualni pristup. Ovo su okolnosti u kojima treba biti obazriv i konsultovati nutricionistu ili lekara pre uvođenja meda i polena u svakodnevnu rutinu.

Alergijske reakcije i osetljivost

Polen može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su inače alergične na polen iz vazduha. Simptomi mogu biti kijanje, svrab u grlu, nadražaj nosa.

Zato je važno početi sa vrlo malom količinom – zrno ili dva, pa pratiti kako telo reaguje.

Deca, trudnice i porodilje

Za decu mlađu od tri godine med i polen nisu preporučljivi, prvenstveno zbog rizika od botulizma (u slučaju meda) i potencijalne alergijske reakcije (u slučaju polena).

Starijoj deci se ova kombinacija može uvoditi postepeno, uz pažljivo praćenje reakcije.

Trudnicama i dojiljama se savetuje da pre upotrebe konsultuju ginekologa ili nutricionistu.

Iako ne postoje jasne kontraindikacije, hormonalne i imunološke promene u trudnoći mogu promeniti način na koji telo reaguje na med i polen.

Posebno u prvom tromesečju trudnoće, kada je osetljivost organizma najizraženija, preporučljivo je biti obazriv.

Pametno koristite prirodne resurse

Med pomešan sa polenom na drvenoj kašičici
Trudnice treba da budu oprezne s medom i polenom, koristeći ih postepeno uz stručni savet.

Med i polen zajedno mogu da pruže snažnu nutritivnu podršku imunitetu, varenju i oporavku.

Ali kao i kod svakog prirodnog preparata, važno je da znate gde ste vi u toj priči. Počnite postepeno i obazrivo, prateći reakcije svog organizma.

Ukoliko spadate u rizičnu grupu, ne radite ništa na svoju ruku. Nikakva informacija za interneta, koliko god detaljna bila, ne može da zameni savet stručnjaka.

Koristite med i polen kao pametnu podršku svom zdravlju, nikako kao instant rešenje. Priroda može da pomogne, ali samo ako je poštujete, razumete i uzimate za ozbiljno.

Back To Top