fbpx
Praline iz silikonskih kalupa

Bilo da ste ljubitelj slatkiša ili ne, teško da će vas praline ostaviti ravnodušnim. Prilikom izrade pravila ne postoje – pustite mašti na volju i pokažite svoju kreativnost. Kod pralina se veoma mnogo vodi računa o izboru modli, kao i samom pakovanju.

 

Poreklo i naziv pralina

Izvorne praline je u 17. veku izumeo kuvar francuskog maršala du Plessis – Praslina, po kojem su dobile ime. Ova delicija je predstavljala cele bademe obložene karamelizovanim šećerom.

 

Glavni sastojak – čokolada

Iako su izvorno predstavljale kombinaciju badema i šećera, danas je gotovo nemoguće zamisliti praline bez čokoladnog omotača.
Ovaj slatki omotač podstiče maštu i budi čula. Stimuliše lučenje serotonina i endorfina koji pružaju osećaj zadovoljstva.

Belgijska čokolada je među najkvalitetnijim u svetu. U Briselu postoje cele ulice sa radnjama u kojima se prave najfinije čokoladne praline.

Prilikom odabira čokolade imajte na umu da što je veći udeo kakaoa da je čokolada zdravija. Postoje crna, mlečna i bela čokolada. Bitno je napomenuti da tamna čokolada ima manje kalorija.

Čokoladu obavezno topite na pari, pri čemu temperatura ne bi trebala da prelazi 50 ºC.
Po mišljenju čokolatera, pralina mora da ima sjaj i da “puca”.

 

Praline iz silikonskih kalupa

Praline iz silikonskih kalupa

 

Punjenje za praline

Najpoznatije su francuske i belgijske praline, a razlikuju se po tome što su francuske obično punjene kombinacijom badema i karamelizovanog šećera, dok belgijske sadrže meko punjenje.
Punjenje može da bude raznovrsno jer čokolada može da pojača ili ublaži sastojke s kojima se kombinuje.
Crna čokolada se fino slaže uz bobičasto voće i uz alkohol, dok bela fino ide uz nežnu lavandu.
Kao što smo ranije spomenuli – nema striktnih pravila, možete da se igrate raznim začinima i kombinacijama. Možete koristiti čili, šafran, biber, mentu, lavandu… Jako su popularne i praline sa alkoholom od kojih su najzastupljenije one sa rumom, viskijem i brendijem. Mi kao punjenje za praline volimo kombinaciju meda i orašastih plodova ili blend meda i liofilizovanog voća. U jednom od prethodnih blogova objavili smo praline punjene medom sa liofilizovanom malinom i jagodom. Postupak možete pogledati ovde.

 

Dan čokolade

Koliko volimo čokoladu govori i podatak da se od 2009. godine 7. jula obeležava Dan čokolade kojim se slavi dolazak čokolade u Evropu 1550. godine.

 

Praline sa bademom, lešnikom, suvim grožđem i medom

 

Praline iz silikonskih kalupa

Praline iz silikonskih kalupa

 

Sastojci:

200 g čokolade
20 g pečenih badema
20 g pečenih lešnika
40 g suvog grožđa
2 kašičice krem meda po izboru (ovde smo koristili Krem med )

 

Postupak:

Staviti bademe, lešnike i suvo grožđe u blender i izmiksati. Dodati krem med i napraviti kuglice od dobijene smese.
Čokoladu otopiti na pari pa sipati u silikonske kalupe i staviti u frižider da se stegne. Na to staviti po kuglicu smese i popuniti kalup ostatkom otopljene čokolade. Vratiti u frižider da se stegne pa izvaditi iz kalupa i poslužiti uz čašu kvalitetnog vina ili šoljicu kafe.