fbpx

Šta je to liofilizacija?

Iako jedan od najzahtevnijih postupaka sušenja voća, proces liofilizacije omogućava voću da zadrži sva svoja svojstva. Ova tehnika zasniva se na metodi sušenja pri veoma niskim temperaturama. Voće se prvo zamrzava na temperaturi od -50 do -60 °C, a potom se vrši uklanjanje vlage pomoću vakuuma u specijalizovanoj komori. Proces traje od 30 do 40 sati pri čemu led sublimacijom prelazi u vodenu paru.

 

Prednosti liofilizacije

Procesom liofilizacije voće zadržava hranljiva svojstva, prirodan miris, aromu, izgled i ukus. Kontaminacija proizvoda je izbegnuta jer većina bakterija i plesni ne mogu da prežive ovaj proces pri kojem se izoluje i do 97% vlage. Pored toga, ovako sušeno voće ima duži rok trajanja, a može se čuvati i na sobnoj temperaturi.

 

 

 

 

Zašto smo se mi odlučili za upotrebu liofilizovanog voća

Pored pomenutih benefita koje donosi, liofilizovano voće ima i široku primenu. Mi smo odlučili da potencijal ovog procesa iskoristimo i u pravljenju Bliss krem meda. Voće sušeno na ovaj način medu daje prirodnu aromu i boju, a ima i gotovo neograničen rok trajanja, poput meda, te su svi naši proizvodi prirodni, bez konzervansa, veštačkih boja, aroma i drugih aditiva.

Bliss Honey proizvodi sa liofilizovanim voćem: Krem med sa dodatkom jabuke, limun trave i đumbira i Krem med sa dodatkom maline .